ПОСЕТЕТЕ НОВИЯТ САЙТ - www.delmondo.bg

Остров Тасос

b_150_100_16777215_00_images_stories_GREECE_tasos1.jpg


 

 BIG_Thassos_2_1311938892403.jpgb_150_100_16777215_00_https___thassos-info.com_web_images_upload_903_thassos_beach_01.jpgПлажът на АликиЛименас, поглед от пристанищетоb_150_100_16777215_00_https___thassos-info.com_web_images_upload_903_thassos_info_02.jpgThassos_2thassos_map.jpg
Нашите предложения за незабравима слънчева почивка на о-в Тасос >>>Тасос е гръцки остров в северната част на Егейско море, на около 7 километра от континента. Главен и най-голям град е Тасос, често наричан и Лименас. Второто по големина селище е Лименария.


Той е най-северният остров на Тракийския залив, на малко разстояние от залива Керамоти и мястото където река Места, се влива в Егейско море. Счита се, че островът е част от Рило-Родопски масив и е разположен в близост до неговите най-южни разклонения. Заема площ от 392 кв. км и е провинция на окръг Кавала. Островът е изграден предимно от гнайс, шисти и мрамор. Наблюдаван от далече наподобява висока, потънала в морето планина. Най-високата му точка е връх Ипсарион с 1203 м надморска височина. Следват връх Профит Илия с височина 1108 м, Цутула, с 857 м и Фанос - 744 м. Планината на острова е покрита с гори от средиземноморски бор, а по-ниско по склоновете и в подножието — от кипарис, чинар, ела, див кестен, паламудов дъб и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове, праскови. Обиколката на острова е около 100 км.


Основното земеделие на острова е добив на пчелен мед, зехтин, вино, отглеждане на овце и домашни кози, риболов. Друг поминък е добива на дървесина и туризма. На острова се добива оловно-цинкова руда и мрамор.


След политическите размирици през 5 в. пр. н.е., икономиката на Тасос укрепва — мореплавателство, търговия, експорт на мрамор и вино, рудодобив, особено на ценни метали. Макар че Филип II анектира острова през 340-339 г. пр.н.е., населението остава почти независимо. Все пак, много жители, изглежда бивши колонисти от Парос, се изселват в Парос. От 287 до 281 г. пр.н. е. Тасос е в царството на Лизимах. Филип V завладява острова през 202 г. пр.н.е., но е победен от римляните при Киноскефали и Македония губи владенията си в Мала Азия и Гърция. Римският пъководец Тит Фламиний (Titus Quinctius Flaminius) през 196 г. пр.н.е. обявява свободата на всички гърци и Тасос става пак независим. Основни изображения на монетите на Тасос са делфин, два делфина, сатир с кантарос, глава на Дионис и коленичил Херакъл с лък. По земите и в музеите на днешна България се намират много монети, богати колекции от тетрадрахми на о. Тасос и Първа македонска област, особено тетрадрахми от типа с главата на Дионис, както и варваризирани подражания на монетите на Лизимах. През 1990 г. край римската пътна станция до Ветрен, археолозите са намерили плоча с надпис от класическата и елинистическата епоха, от която се разбира, че селището се е наричало Пистирос и е било емпорион (търговска колония), основан от елински търговци от Тасос в средата на V в. пр.н.е. Това е уникален случай за гръцка колония във вътрешността на Тракия, а не по черноморското крайбрежие.


Днес населението на остров Тасос е малко над 20 000 души. През последните години то почти се е удвоило. Причината са многобройните работни места, които се разкриват в сферата на туризма и по-малко в селското стопанство. Множество емигранти от страни като България и Румъния пристигат тук за да намерят добре платена работа в местните ресторанти и хотели. Най-голям и гъсто населен град на остров Тасос е неговата столица Лименас. Той е дом на над 2 000 души. Останалата част от населението живее в по-малки градчета и селца, основно в крайбрежните райони.
Резервирай 
Начало
Промоции
Полезна информация
За нас
Контакти
Условия
Резервации
Море
Планина
Градски Хотели
Еко туризъм
Spa and wellness
Екскурзии
Градски Хотели
Почивки
Корпоративни услуги
Самолетни билети
Застраховки
Круизи
Rent a car
Подари ваучер
Празници
Публикуваната на този сайт информация е с рекламна цел. Съгласно чл.28, ал.2 от Закона за туризма за достоверна се счита информацията, предоставена в офис на "Делмондо – БГ" или на оторизираните агенти.